petak, 26. listopada 2018
Događaj

Sano Laboratory – specijalizirani laboratorij za analizu osnovnog obroka

U ponedjeljak, 22. listopada u prostorijama tvornice SANO u Popovači svečano je otvoren laboratorij za specijaliziranu analitiku stočne hrane. Laboratorij je osnovao koncern Sano u suradnji s vodećim laboratorijem za analitiku u poljoprivredi u SAD – CVAS (Cumberland Valley Analytical Services, Waynesboro, PA, USA).

Povodom otvorenja laboratorija, uprava SANO koncerna organizirala je stručni seminar o primjeni analitike na bazi NIR- tehnologije CNCSP sistema u hranidbi mliječnih krava.

Na stručnom seminaru o primjeni analitike na bazi NIR- tehnologije CNCSP sistema u hranidbi mliječnih krava, sudjelovali su istaknuti stručnjaci, prof.dr. M. Hutjens ( profesor emeritus na odjelu Animalne znanosti, University of Illinois) te dr. Ralph Ward, direktor CVAS-a.

Uvodnu riječ imao je predsjednik uprave, dr.Kampl,  govoreći na temu primjene suvremene tehnologije pri povećanju konkurentnosti proizvođača mlijeka u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Kratak govor održao je i direktor Tomislav Bosilj, direktor tvrtke Sano i voditelj laboratorija.

Ključna svrha seminara je naglasiti važnost analize osnovnog obroka preživača, dakle raznih vrsta silaža, kao i kompletnog obroka (TMR).   

Primjenom NIR tehnologije moguće je određivanje svih potrebnih vrijednosti krmiva, odnosno tridesetak pokazatelja koncentracije hranjivih tvari u analiziranom materijalu.  Pomoću njih se izrađuje i optimizira obrok. Glavna prednosti NIR analize su jednostavnost, brzina  i kvaliteta.

Uvođenjem ovih  postupaka u praksu omogućiti će se proizvođačima mlijeka znatno povećanje mliječnosti, utjecaj na sastav mlijeka kao  i snižavanje proizvodnih troškova. To je upravo ono za čime postoji prijeka potreba u proizvodnji mlijeka, i što ju može znatno unaprijediti.

Vaš izravni kontakt

Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o.
044/568-000
044/670-816
Industrijska cesta 1, Potok
44317 Popovača
Hrvatska